
שאלת רב
יש לך שאלה לרב יח"ד?
השאר את שאלתך כאן:
* שאלות יתפרסמו באתר בעילום שם
שאלת רב

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
לגבי תפילת הנץ אפילו מעלתה ביחיד גדולה אבל חייב לשמוע ברכו וקדושה.
לגבי השאלה השניה: התשובה לשאלה היא שאין משנה ברורה ליורה דעה אבן העזר וחושן משפט ויש המון ספרים בתחומים הללו שיכולים לשפוך אור על הנושאים והרשימה ארוכה מלמנות…..

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
לנשים אין בעיה

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
במקרר הוא יכול להשתמש ללא חשש, רק צריך לסמן היטב את המאכלים הכשרים שלך בסימן מובהק שלא יוחלפו חלילה עם מאכלים לא כשרים.
אולם המיקרו נטרף ואי אפשר לחמם בו מאכל אלא בשני שקיות כדי שלא יצאו אדים כלל.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
נחלקו הפוסקים אם מותר לבקש מהמתים שיתפללו עלינו לפני כסא הכבוד. דעת הרבה מהפוסקים לאסור, להלכה אכן יש מקילים שמותר לבקש מהמתים שיתפללו עלינו לפני כסא הכבוד.
אולם הסיאנס הוא דיבור עם המת ולא בקשה מנשמת המת שיתפלל בעדינו וזה בכלל דישה אל המתים – תקשור עם המתים הוא הדבר האסור. אין הבדל בין דרישה לכל המתים באופן כללי ובין דרישה למת מסוים.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
חלב נכרי הינו חלב טהור שנחלב ללא פיקוח של יהודי שישגיח שלא עירבו בתוכו חלב טמא. ואבקת חלב נכרי הינו חומר שמפיקים מהחלב ומערבים אותו בשוקולדים וכדומה. ויש סוברים, שניתן להקל באכילת אבקת חלב נכרי כשידוע שהוא נעשה מחומרים כשרים. למרות שלא היה פיקוח בשעת החליבה.
להלכה, ראה בילקוט יוסף יורה דעה (סימן פא סעיף יא) שנוקט, שיש להחמיר שלא לשתות חלב נכרי (גם כשהחוק במדינה אוסר לערב סוגי חלב זה בזה) זולת במקום חולי או לתינוקות. וכן מי שגר בחו"ל בקביעות וקשה להם להחמיר בזה, וגם אין באפשרותם להשיג חלב ישראל, הסומך על דברי המקילין יש לו על מה לסמוך גם שלא במקום חולי.
ולעומת זאת, לגבי אבקת חלב נכרי, ראה שם (סעיף יד) שכתב: שאבקת חלב נכרי שמערבים בשוקולד וכדומה (עם הכשר מהרבנות) מעיקר הדין אין בזה איסור משום חלב נכרי, אחר שידוע שעושים אבקה זו מחלב פרות. ומותר לאכול שוקולד זה. אולם עם כל זה ראוי ונכון להחמיר בזה. אך לקטנים יש להקל גם במיני מתיקה.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
קיצור שם לא מקצר את החיים.
קיצור שם מוריד צינורות שפע ולא מומלץ כל כך.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
אין חובה כזו אלא שיש שנהגו לתת שלוש פרוטות לצדקה בעת אמירת ויברך דוד ומאחר ב10 אגורות יש בו שווי של יותר מפרוטה, יש שנהגו לתת שלושים אגורות לצדקה.
אין צורך להזכיר שם.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
זמן קריאת שמע בבוקר הוא עד סוף 3 שעות מתחילת היום. ולכתחילה יש להחמיר לחשב את ה-3 שעות מעלות השחר. את הזמן המדויק אפשר למצוא בלוח שנה. (ויעוין ילקוט יוסף סימן נח סעיף ג).
אלא שמעיקר הדין נשים פטורות מקריאת שמע. ומכל מקום מובא, שנכון שיקראו קריאת שמע כדי לקבל עליהן עול מלכות שמים (שלחן ערוך אורח חיים סימן ע סעיף א).
אלא שהיות ונשים לא חייבות מעיקר הדין בקריאת שמע, אז גם אם הן מחמירות על עצמן לקרוא, אין צורך שיקפידו על זמן קריאת שמע (פסקי תשובות שם בשם האשל אברהם).

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
ניתן ללמוד תורה ולקיים מצוות לעילוי נשמת הנפטר במשך כל ימות השנה, גם אחרי שהסתיים השנה.
אלא שעיקר הענין ללמוד לעילוי נשמת הנפטר הוא ביום פטירתו. היות ודנים את נשמתו באותו יום (ראה בספר נטעי גבריאל על אבלות חלק ב' פרק סה סעיף כז, ופרק ע סעיף א).

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
שלא יחזיר המגרש גרושתו אחר שנשאת:
שנמנענו מלהחזיר האישה אחר שגירשנוה ונשאת לאחר, ודווקא נשאת או נתארסה, אבל זנתה אחר שגרשה מותר להחזירה, ועל זה נאמר [דברים כ"ד, ד'], לא יוכל בעלה הראשון אשר שלחה לשוב לקחתה, וזה ידבר אחר שנשאת לאחר כמו שאמר תחלה והלכה והייתה לאיש אחר, דאילו קודם שתינשא מותר להחזירה, וגם ראוי לעשות כן אם אינה רשעה:
חינוך תק"פ
חידושי הריטב"א מסכת מכות דף טז עמוד א:
והא דאמרינן הכא על דעת רבים. פירש רש"י ז"ל כגון שהדיר על דעת רבים לפי שמצא בה עון, וא"ת אם מצא בה עון היכי אמרינן לקמן במסקנא דלדבר מצוה יש לו הפרה אדרבה עבירה היא להתירו, ויש לומר כי מתחילה אדרה לפי שמצא בה דבר ערוה לפי דעתו ולכך גירשה ולאחר כך נמצא שלא היה (ל)השם רע אמת ויש מצוה להחזירה ולהתירה.
הגהת ר"ש ויטאל על שו"ת רדב"ז מכתב יד – או"ח, יו"ד (חלק ח) סימן קנג ד"ה ואני שמעתי:
אמר הצעיר שמואל המעתיק השאלה,…… ובעיני כי אין מצוה גדולה ממנה, ובפרט אם היא אשתו הראשונה, או אם יש (לה) [לו] בנים ממנה.
ועוד מקורות רבים לעניין זה.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
מי שגזל, ולא זוכר ממי גזל, צריך לעשות באותו סכום צרכי רבים, דהיינו דברים שהציבור משתמש בהם, כי כך יש סיכוי שביום מן הימים הנגזל יהנה מאותו דבר (ראה שלחן ערוך חושן משפט סימן שסו סעיף ב, ובסמ"ע סק"ה).
אם הגזלן מתבייש, אזי הוא יכול להחזיר להחזיר את הגזילה בעילום שם. ולבקש ממנו מחילה במכתב בעילום שם.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
המקור הוא מגמרא קידושין (לא.): "רב הונא בריה דרב יהושע לא מסגי ארבע אמות בגילוי הראש אמר שכינה למעלה מראשי."

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
יש לזכור שאין הכבוד לאב עקב מעלותיו או עקב מידותיו התרומיות אלא כי כך ציווה לנו הבורא יתברך שמו וזוהי הסיבה היחידה שאנו מכבדים את האב. על כן אף שהוא פוגע באימך והוא מצער אותך מאוד, אין זה פוטר אותך מכיבודו כפי ההלכה ללא שום הקלה.
כמובן שחשוב מאוד שתכבד את אימך ביותר ותראה לה שאתה אוהב אותה מאוד ומעריך אותה כדי לחזקה שלא תישבר מהתנהגות אביך, אבל אין כל מקום לפגוע באביך ולמעט בכבודו.

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:

שאלה:
תשובת הרב יוסף חיים דוד:
בראש השנה אנחנו נוהגים לאכול דברים מתוקים בכדי לסמן ולהתפלל שתהיה לנו שנה מתוקה. במשנה ברורה (תקפג, ה) הוסיף וכתב שנוהגים שלא לאכול דברים חמוצים בראש השנה אלא רק דברים מתוקים. בכף החיים (אות חי) ובערוך השולחן (הלכה ג) כתבו, שאין לאכול גם דברים מרירים. למי שיש צער שלא לאכול מאכלים כאלו יכול לאכול מעט. בערוך השולחן סייג את הדברים וכתב, שתבלין מפלפל חריף מותר לאכול בתוך האוכל שהוא בא לטעם, לפי זה תבשיל מעט חריף ניתן לאכול.
יוצא להלכה, שנראה שעדיף שלא לאכול מאכלים חריפים אולם מי שזה העונג שלו יוכל לאכול מעט תבשילים כאלה. וכל אחד ינהג כמנהגו.
